Nieuws (29 augustus 2020):
Er zijn 5 nieuwe kindermomenten toegevoegd.

Volg mij op Twitter 

Kindermomenten

Wat is een kindermoment?

De kindermomenten zijn gemaakt voor en beproefd in de volgende setting:

 • - tijdens de kerkdienst;
 • - de kinderen komen naar voren;
 • - eerste doelgroep is onderbouw basisschool (groep 3-6);
 • - degene die het kindermoment verzorgt zit met het gezicht naar de gemeente toe, met de kinderen in een halve cirkel eromheen (de kinderen kijken dus niet naar de gemeente en worden daardoor niet afgeleid);
 • - de kindermomenten zijn gemaakt voor iemand die een draadloze en draagbare microfoon draagt, dus voor iemand die beide handen vrij heeft;
 • - het mooiste is het als het kindermoment uit het hoofd gedaan kan worden. Ik heb zelf de opzet van het kindermoment altijd wel bij me voor het geval ik de draad toch kwijt raak;
 • - duur: 5-7 minuten.

De kindermomenten zijn natuurlijk ook in andere settings met kinderen te gebruiken (van basisonderwijs tot kindernevendienst).

De ervaring leert dat jongeren en volwassenen minstens zoveel genieten van de kindermomenten. Dat pleit ervoor ze echt tijdens de kerkdienst te doen, en niet met de kinderen apart.

Wie verzorgt het kindermoment?

Het allerbelangrijkste is dat iemand het doet die het kan en die het ontspannen en met plezier kan doen. Als je gespannen wordt van werken met jonge kinderen, of van de dynamische setting van een kindermoment, dan moet je dit beslist niet doen! Ik verzorg zelf als predikant het kindermoment. Ik vind het leuk en uitdagend om te doen. Van de ouders hoor ik dat de kinderen mij door de kindermomenten ook echt als hun dominee zien. Dat werkt positief op hun betrokkenheid bij de hele kerkdienst, zelfs bij kerkdiensten waarin geen kindermoment is. De kindermomenten bedenken en verzorgen is wel (weer) een taak erbij. Dat is een goede reden te overwegen dit door anderen in een kerkdienst te laten verzorgen.

Toelichting bij serie rond De Wet

Legenda, toelichting bij de opbouw en lay-out van de kindermomenten

Praktische aanwijzingen

Literatuur

Sue Relf, 100 instant praatjes voor kinderen, Merweboek 2003

O, zit dat zo! Objectlessen: Antwoorden op vragen van kinderen, IBB 2003

Waarom een website met Worddocumenten (en geen boekje)?

Ik heb ervoor gekozen het materiaal via een website aan te bieden omdat:

 • - ik het materiaal zo veel effectiever bij de doelgroep kan krijgen
 • - gebruikers de kidsmomenten toch digitaal willen hebben, zodat ze ze makkelijk naar eigen behoefte kunnen aanpassen
 • - ik makkelijk nieuw materiaal kan toevoegen
 • - reacties, ideeën, kritiek, aanvullingen makkelijker bij mij terecht komen

Copyright ©

Het copyright van al het materiaal op deze site berust bij Jeroen Sytsma te Zwolle. Iedereen die materiaal van deze site wil gebruiken is vrij het te downloaden, aan eigen behoefte aan te passen en in eigen situatie te gebruiken.

Het materiaal mag niet zonder mijn toestemming op een andere website geplaatst worden of in een publicatie opgenomen worden.